Menü
clear

A Nokia

A Nokia

150 éves, rendkívüli történetünknek köszönhetően, a Nokia név sokak számára ismerősen cseng. A Nokia innovatív technológiáiról ismert, amelyek sok szempontból érintik életüket.

Világunkat összekötő technológiákat alkotunk.

A Nokia és az általunk kifejlesztett technológiák folyamatosan változtatják a világot. Az általunk kínált termékekkel együtt fejlődünk, újrateremtjük önmagunkat, és a kommunikáció technológiai fejlődés terén vezető szerepet vállalunk: az analógtól a digitálison át, egészen a mobil technológiáig. Most a következő fejezetet írjuk egy olyan programozható és skálázható hálózat létrehozásával, amely intelligensen reagál a mindig összekapcsolt világra. A hálózat követ bennünket bármerre is járunk és megfelel személyes igényeinknek otthonunkban, a munkában, és út közben. Szoftverünk beépített intelligenciával rendelkezik az üzlet, az üzemeltetés, és a hálózati rendszerek összekapcsolására, hogy gazdagítsa és kiteljesítse élményeinket.

Olyan technológiák és szoftverek megalkotásával, melyek támogatják az 5G-t, a hálózatok automatizálását, a diverzifikációt, a tömeges skálázhatóságot és így tovább, olyan megatrendek mozgatórugóivá váltunk, mint a “dolgok internete” (IoT – Internet of Things), vagy az ember és gép együttműködése. Ezek a trendek folyamatosan alakítják, hogy az üzleti vállalkozások, közösségek és társadalmak világszerte hogyan csatlakoznak, működnek és lépnek interakcióba egymással.

Újra álmodjuk a technológiát, melyre a világ támaszkodik – minőségre és integritásra építve – ahogyan mindig is tettük, és büszkén folytatjuk.

A Nokia Magyarországon

A Nokia 1998 óta van jelen Magyarországon, és a magyar gazdaság meghatározó szereplője.

A Nokiának Magyarországon több, mint 2200 munkavállalója van, amely folyamatosan növekszik. Itt működik az ország egyik legnagyobb ICT kutatás-fejlesztési központja, és a világhírű Nokia Bell Labs egyik kutató központja is Budapesten található. A Nokia 5G fejlesztéseinek központja Magyarországon van, de az itt folyó K+F tevékenység a Nokia egyéb mobil technológiai fejlesztéseire is fókuszál. Mindezek mellett Magyarországon van a Nokia legnagyobb pénzügyi központja, egy globális beszerzési szervezet, európai HR adminisztrációs központ, az Európáért felelős toborzási csapat, valamint egy szintén globális funkciókat ellátó marketing szervezet. Mindegyik team nagyban hozzájárul a Nokia világszerte elismert sikereihez.

Technológiai központ

A technológiai központunk már 20 éves, amely az ország egyik legnagyobb ICT kutatás-fejlesztési központja közel 1400 munkatárssal.

Itt fejlesztették ki például a világ legtöbbet használt magyar termékét, egy úgynevezett mobil kapcsolószervert (Mobile Switching Server), ami mobilozáskor több mint 1,8 milliárd embert köt össze egymással.

A magyar szakemberek több olyan terméket is kidolgoztak az utóbbi időben, amelyek hozzájárultak a távközlési iparban történő paradigmaváltáshoz. Ilyen például a Telco Cloud felhőalapú távközlési rendszer, ami segítségével a mobilszolgáltatók egyszerűen, rugalmasan és költséghatékonyan orvosolhatják a megnövekedett igénybevétellel járó problémákat. Így a jövőben már nem kell például attól tartanunk, hogy a leterheltség miatt nem tudjuk felhívni a szeretteinket, vagy egy fesztivál élményét nem tudjuk megosztani a barátainkkal, mert a felhőben futó hálózat önmagát alakítja.

Bell Labs kutató központ

A Nokia Bell Labs a világ egyik legpatinásabb és egyben leginnovatívabb kutatóintézete. Itt dolgoznak azok, akik nem csak kutatják a jövőt, hanem alkotják. Nem ma kezdték az ipart: 1925-ben alapították a “jövőműhelyt”. Mindennapi életünket több mint 90 éve határozzák meg a Bell Labs-ban született találmányok. Ennyi idő alatt 8 Nobel-díjat zsebeltek be korszakalkotó munkáikkal. A magyarországi kutatások fő fókusza a kognitív hálózatok és a mesterséges intelligencia. Az új generációs hálózattal kapcsolatos kutatások egyik úttörője Budapest.

Pénzügyi SSC

Magyarországon működik a Nokia legnagyobb pénzügyi központja. Az elmúlt kb egy évben a pénzügyi területen megkétszereződött a létszám, mostanra 400-nál több munkatárs dolgozik ezen a területen. Kezdetben a bejövő számlák könyvelése és alap számviteli feladatok tartoztak ide, majd folyamatosan bővülni kezdett a támogatott folyamatok köre. Ma már magas hozzáadott értéket jelentő elemző, tervező és kontrolling tevékenységeket is ellátunk. A Nokia emberközpontú kultúrájának köszönhetően a fluktuáció az átlag alatt van. 

Beszerzési szervezet

Magyarországon van a globális beszerzés egyik vezetőjnek a székhelye is. Az általa vezetett globális operációs központ 110 országban támogatja a Nokia működését.

A Nokia ebből a központból végzi a komplett IT beszerzését, a teljes logisztikához, szolgáltatásokhoz, beruházásokhoz kapcsolódó beszerzéseket. De olyan területek is innen szerződnek, mint az ingatlan/ iroda üzemeltetés, biztosítások, HR szolgáltatások, stb mind-mind globális beszerzési hatáskörrel.

HR

Az előbbi két területnél kisebb létszámmal működik a HR Adminisztrációs központ európai hatókörrel, ahol a munkavállalókat érintő elsősorban adminisztratív feladatokat végeznek a munkatársak. Szintén budapesti központtal működik az Európai toborzási szervezet is.

Marketing and Corporate Affairs hub

Nemrég Magyarországon kezdték építeni a marketing és kommunikációs központot is, amely 2018. szeptemberben ünnepelte első évfordulóját. A jelenleg több, mint 50 fős csapat jelentős és központi szerepet játszik a Nokia marketing szervezetében, hiszen az itt dolgozó kollégák olyan területeket irányítanak, mint a termékmarketing és kampánymenedzsment, vagyis a Nokia által világszerte egységesen használt üzeneteket fogalmaznak meg Magyarországon és a Nokia közösségi média jelenlétének is jelentős részét irányítják Magyarországról.

Arneil Pacula
R&D System
Verification Engineer,
MBB HetCore
Jó érzés olyan csapattal és olyan mentorral dolgozni, akik mind nyitottak, segítőkészek és profik a saját területükön, befogadóak más kultúrákkal vagy vallási szokásokkal szemben.
tudj meg többet

Weboldalunkon cookie-kat használunk a felhasználói élmények javítása, és az azonosítás érdekében, további információk az adatvédelmi nyilatkozatban.Elfogadom