Menü
clear

A Nokia

A Nokia

150 éves, rendkívüli történetünknek köszönhetően, a Nokia név sokak számára ismerősen cseng. A Nokia innovatív technológiáiról ismert, amelyek sok szempontból érintik életüket.

Világunkat összekötő technológiákat alkotunk.

A Nokia és az általunk kifejlesztett technológiák folyamatosan változtatják a világot. Az általunk kínált termékekkel együtt fejlődünk, újrateremtjük önmagunkat, és a kommunikáció technológiai fejlődés terén vezető szerepet vállalunk: az analógtól a digitálison át, egészen a mobil technológiáig. Most a következő fejezetet írjuk egy olyan programozható és skálázható hálózat létrehozásával, amely intelligensen reagál a mindig összekapcsolt világra. A hálózat követ bennünket bármerre is járunk és megfelel személyes igényeinknek otthonunkban, a munkában, és út közben. Szoftverünk beépített intelligenciával rendelkezik az üzlet, az üzemeltetés, és a hálózati rendszerek összekapcsolására, hogy gazdagítsa és kiteljesítse élményeinket.

Olyan technológiák és szoftverek megalkotásával, melyek támogatják az 5G-t, a hálózatok automatizálását, a diverzifikációt, a tömeges skálázhatóságot és így tovább, olyan megatrendek mozgatórugóivá váltunk, mint a “dolgok internete” (IoT – Internet of Things), vagy az ember és gép együttműködése. Ezek a trendek folyamatosan alakítják, hogy az üzleti vállalkozások, közösségek és társadalmak világszerte hogyan csatlakoznak, működnek és lépnek interakcióba egymással.

Újra álmodjuk a technológiát, melyre a világ támaszkodik – minőségre és integritásra építve – ahogyan mindig is tettük, és büszkén folytatjuk.

A Nokia Magyarországon

A Nokia 1998 óta van jelen Magyarországon, és a magyar gazdaság meghatározó szereplője.

A Nokiának Magyarországon több, mint 2200 munkavállalója van, amely folyamatosan növekszik. Itt működik az ország egyik legnagyobb ICT kutatás-fejlesztési központja, és a világhírű Nokia Bell Labs egyik kutató központja is Budapesten található. A Nokia 5G fejlesztéseinek központja Magyarországon van, de az itt folyó K+F tevékenység a Nokia egyéb mobil technológiai fejlesztéseire is fókuszál. Mindezek mellett Magyarországon van a Nokia legnagyobb pénzügyi központja, egy globális beszerzési szervezet, európai HR adminisztrációs központ, az Európáért felelős toborzási csapat, valamint egy szintén globális funkciókat ellátó marketing szervezet. Mindegyik team nagyban hozzájárul a Nokia világszerte elismert sikereihez.

Technológiai központ

A technológiai központunk már 20 éves, amely az ország egyik legnagyobb ICT kutatás-fejlesztési központja közel 1400 munkatárssal.

Itt fejlesztették ki például a világ legtöbbet használt magyar termékét, egy úgynevezett mobil kapcsolószervert (Mobile Switching Server), ami mobilozáskor több mint 1,8 milliárd embert köt össze egymással.

A magyar szakemberek több olyan terméket is kidolgoztak az utóbbi időben, amelyek hozzájárultak a távközlési iparban történő paradigmaváltáshoz. Ilyen például a Telco Cloud felhőalapú távközlési rendszer, ami segítségével a mobilszolgáltatók egyszerűen, rugalmasan és költséghatékonyan orvosolhatják a megnövekedett igénybevétellel járó problémákat. Így a jövőben már nem kell például attól tartanunk, hogy a leterheltség miatt nem tudjuk felhívni a szeretteinket, vagy egy fesztivál élményét nem tudjuk megosztani a barátainkkal, mert a felhőben futó hálózat önmagát alakítja.

Bell Labs kutató központ

A Nokia Bell Labs a világ egyik legpatinásabb és egyben leginnovatívabb kutatóintézete. Itt dolgoznak azok, akik nem csak kutatják a jövőt, hanem alkotják. Nem ma kezdték az ipart: 1925-ben alapították a “jövőműhelyt”. Mindennapi életünket több mint 90 éve határozzák meg a Bell Labs-ban született találmányok. Ennyi idő alatt 8 Nobel-díjat zsebeltek be korszakalkotó munkáikkal. A magyarországi kutatások fő fókusza a kognitív hálózatok és a mesterséges intelligencia. Az új generációs hálózattal kapcsolatos kutatások egyik úttörője Budapest.

Pénzügyi SSC

Magyarországon működik a Nokia legnagyobb pénzügyi központja. Az elmúlt kb egy évben a pénzügyi területen megkétszereződött a létszám, mostanra 400-nál több munkatárs dolgozik ezen a területen. Kezdetben a bejövő számlák könyvelése és alap számviteli feladatok tartoztak ide, majd folyamatosan bővülni kezdett a támogatott folyamatok köre. Ma már magas hozzáadott értéket jelentő elemző, tervező és kontrolling tevékenységeket is ellátunk. A Nokia emberközpontú kultúrájának köszönhetően a fluktuáció az átlag alatt van. 

Beszerzési szervezet

Magyarországon van a globális beszerzés egyik vezetőjnek a székhelye is. Az általa vezetett globális operációs központ 110 országban támogatja a Nokia működését.

A Nokia ebből a központból végzi a komplett IT beszerzését, a teljes logisztikához, szolgáltatásokhoz, beruházásokhoz kapcsolódó beszerzéseket. De olyan területek is innen szerződnek, mint az ingatlan/ iroda üzemeltetés, biztosítások, HR szolgáltatások, stb mind-mind globális beszerzési hatáskörrel.

HR

Az előbbi két területnél kisebb létszámmal működik a HR Adminisztrációs központ európai hatókörrel, ahol a munkavállalókat érintő elsősorban adminisztratív feladatokat végeznek a munkatársak. Szintén budapesti központtal működik az Európai toborzási szervezet is.

Marketing and Corporate Affairs hub

Nemrég Magyarországon kezdték építeni a marketing és kommunikációs központot is, amely 2018. szeptemberben ünnepelte első évfordulóját. A jelenleg több, mint 50 fős csapat jelentős és központi szerepet játszik a Nokia marketing szervezetében, hiszen az itt dolgozó kollégák olyan területeket irányítanak, mint a termékmarketing és kampánymenedzsment, vagyis a Nokia által világszerte egységesen használt üzeneteket fogalmaznak meg Magyarországon és a Nokia közösségi média jelenlétének is jelentős részét irányítják Magyarországról.

Korényi Adorján
Head of Technology
Center
Az élet minden területén, különösen professzionális környezetben jelmondatom az „Osu No Seishin”, azaz Soha ne add fel!
tudj meg többet

Weboldalunkon cookie-kat használunk a felhasználói élmények javítása, és az azonosítás érdekében, további információk az adatvédelmi nyilatkozatban.Elfogadom