Menü
clear

Valódi történetek kollégáinktól

A munkám a hobbim

Korényi Adorján
Head of Technology
Center

Az élet minden területén, különösen professzionális környezetben jelmondatom az „Osu No Seishin”, azaz Soha ne add fel! Volt lehetőségem – és még mindig van – szoftverfejlesztéssel, rendszerteszteléssel és egyéb professzionális szolgáltatásokkal foglalkozni, mindezt elsősorban egy multinacionális környezetben, a Nokiánál.

Közel 20 évvel ezelőtt fejeztem be tanulmányaimat, és közvetlenül azután a Nokiánál kezdtem meg pályámat. Ez idő alatt számtalan pozícióban kipróbálhattam magam izgalmasabbnál izgalmasabb projekteken.

A kezdeti években fejlesztő mérnökként dolgoztam R&D területen, később kezdtem érdeklődni a manageri pozíciók iránt. Szerencsére lehetőségem nyílt arra, hogy eleget tegyek ennek az ambíciómnak, és ezzel együtt felelősséget vállaljak a projektjeinkért, innovációért és az embereinkért.

Később már a managerek vezetésével, majd az ő csapataik munkájának koordinálásával foglalkoztam. Nagyon nagy lehetőség és élmény volt számomra, hogy vezető project managerként Ausztriában dolgozhattam együtt egy multinacionális mérnöki és management csapattal. Mindez vezetett ahhoz, hogy eljutottam jelenlegi pozíciómig, a Technology Center, valamint a Private Connectivity R&D vezetésééig.

Utam során mind a feladatok, mind a kollégákkal való közös munka, a közös élmények hozzájárultak ahhoz, hogy ma az lehessek, aki szeretnék, vagyis mindezt a Nokia tette lehetővé.

Nyitott és segítőkész csapatmunka

Arneil Pacula
R&D System
Verification Engineer,
MBB HetCore

A feleségem magyar, így kerültem a Fülöp-Szigetekről Magyarországra, majd a Nokia magyarországi technológiai központjába. A vállalatot egy volt Nokia munkatárs ajánlotta nekem, és immár három éve erősítem a System Verification csapatot. A Fülöp- Szigeteken is hasonló területen dolgoztam, így volt összehasonlítási alapom.

Nagyon szimpatikus volt számomra az, hogy a Nokiánál három hónap próbaidő után főállásban alkalmaztak – a Fülöp- Szigeteken hat hónapig vagy akár két évig is elhúzódhat az alkalmazási folyamat, miközben a bérezési viszonyok is kedvezőtlenebbek. Továbbá, a Nokia sokkal nagyobb figyelmet szentel a kiegyensúlyozott munkaprogramra, a rugalmas munkaidőre: eldönthetem, hogy mikor érkezem a munkába és mikor megyek haza, ha a heti 40 órát ledolgozom.

A legszembetűnőbb különbség Fülöp-szigeteki vállalatok és a Nokia Networks között a tanulási és fejlődési lehetőség volt. A Nokiánál megszámlálhatatlan út nyílik a tanulásra a Learning Academy programunknak, a korszerű szakirodalomnak, a fejlett technológiáknak, és persze a vezetőm támogatása is sokat számít. Minden munkavállaló évente negyven órát szabadon választható tréningekkel kell, hogy töltsön. Emellett úgynevezett kötelező tréningeket is tartanak olyan témákban, mint például üzleti etika vagy minőség menedzsment. Számomra külön öröm, hogy nem csak részt vehetek, hanem tarthatok is néhányat ezekből a tréningekből. Többségében mérnöki feladatokkal foglalkozom, de van arra is lehetőség, hogy tréningeken vagy mentorálás keresztül megosszam a tudásomat másokkal.

A Nokiánál két szenvedélyre is rátaláltam: a mérnöki munkára és a tanításra.

Jó érzés olyan csapattal és olyan mentorral dolgozni, akik mind nyitottak, segítőkészek és profik a saját területükön, befogadóak más kultúrákkal vagy vallási szokásokkal szemben.

A szakmai lehetőségeken kívül a Nokia számos szabadidős és sportaktivitást kínál a dolgozóknak. Én például a kosárlabda csapat tagja vagyok, és a foci klubba is eljárok. Ha lesz rá lehetőségem házon belül, akkor szívesen részt vennék egy magyar nyelvtanfolyamon is.

Rugalmas munkaidő segít összeegyeztetni a munkát a magánélettel

Ginál Eszter
Sotware Engineer,
MBB Liquid Core

Mindig izgalmasnak tartottam az informatikát, célirányosan tanultam ezen a területen már a gimnáziumban is, nem volt kérdés tehát, hogy ezen az úton haladok tovább.

A Nokiához egyetemistaként kerültem, azóta fejlesztőként dolgozom. Emellett a scrum master-i feladatokba is belekóstoltam, így most a csoportom egy kis részét koordinálom. A munkám rendkívül változatos, minden nap új feladatokkal, új kihívásokkal találkozom.

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen olyan kollégák vesznek körül, akik nemcsak szakmailag felkészültek, de remek csapatjátékosok is. Jó velük dolgozni, és jó velük lazítani is, amire számos lehetőség adódik.

Van gerinctorna, irodai masszázs, aerobic órák, közel 40 féle sportklub és ahhoz kapcsolódó támogatás és heti egy közös futás, amelyeken én is gyakran részt veszek, újabban pedig munkatársak által vezetett táncórákon lehet elsajátítani a különféle táncok fortélyait (esetleg lépéseit).

A rugalmas munkaidőnek köszönhetően sem most, sem egyetemistaként nem okozott gondot összeegyeztetni a munkát a magánélettel vagy a tanulással. Felbecsülhetetlen érték az is, hogy számos területen kipróbálhatjuk magunkat, a legkorszerűbb megoldásokat követhetjük nyomon, ami elengedhetetlen az ICT szektorban dolgozók számára. 

Weboldalunkon cookie-kat használunk a felhasználói élmények javítása, és az azonosítás érdekében, további információk az adatvédelmi nyilatkozatban.Elfogadom